loV3

loVv

Monday, December 20, 2010

Petua Mengelak Rasa Boring

4 Petua Mengelak Rasa Boring

ShareApakah rasa boring? Dalam bahasa Melayu, ia adalah rasa bosan. Rasa bosan timbul apabila Anda jemu mengadap sesuatu berulang-ulang kali. Dalam situasi lain, rasa boring timbul apabila Anda tiada apa yang dibuat, tak ada apa hendak dilakukan ketika masa terluang. Awas, boring petanda besar Anda adalah orang yang tidak ada matlamat.

Tips motivasi kali ni, berikut adalah 4 petua bagaimana mengelak rasa boring.

1. Sibukkan Diri, Kenal Pasti Hobi.

Cari apa yang boleh dilakukan. Bentuk diri menjadi rajin. Jika Anda tiada apa nak dilakukan, fikirkan sesuatu yang Anda rasa seronok melakukannya supaya tak sedar masa berlalu. Ada orang suka tengok tv sebab dia rasa seronok menonton tv, walau dari pagi sampai ke malam. Ada orang suka memancing, sebab dia seronok memancing, walau dari malam sampai ke pagi. Untuk mengelak rasa boring cari sesuatu disekeling yang boleh Anda lakukan.

2. Jadi Workaholik.

Orang workaholik (kata asalnya adalah ‘workaholic’) adalah orang yang suka bekerja, asyik dengan kerja hingga tak sedar masa berlalu. Kerja bukan kerja bagi dirinya tapi satu hobi. Perasaan enjoy bekerja ni akan hadir apabila Anda menemui keseronokan ketika melaksanakan kerja.Untuk mengelak rasa boring, Anda boleh bentuk diri Anda menjadi seorang workaholic – sentiasa ada saja yang perlu dibuat, ada saja yang perlu disiapkan, ada saja yang perlu disempurnakan. Awas, sikap workaholic tak sesuai untuk orang dah kawin. Jika Anda suami, nanti isteri Anda saman Anda sebab tak balik-balik rumah dek terlalu layan kerja. Jika Anda seorang isteri, nanti suami Anda makan megi tiap hari.

3. Set matlamat, azam, cita-cita dan impian. Selepas itu berusahalah mencapainya!

Orang yang selalu merasa boring adalah orang yang tidak ada impian. Orang yang bosan dengan hidup adalah orang tidak ada cita-cita. Set satu impian kemudian fikirkan cara untuk mencapai impian itu, lepas tu berusalah mencapainya walau dengan apa cara sekalipun, asalkan halal. Fikir, fikir, fikir, selepas tu buat. Buat dan terus buat. Jangan duduk diam! Lama-kelamaan Anda akan perasan Anda dapat mengelak rasa boring sebab Anda sudah tidak ada masa untuk merasa boring. Masa yang ada terisi dengan usaha ke arah mencapai cita-cita Anda.

4. Rajinkan Diri Beribadah.

Ini pula adalah tips yang baik untuk mengelak rasa boring dari perspektif Islam. Sibukkan diri dengan ibadah. Dalam menyempurnakan tuntan ibadah wajib, banyakkan ibadah sunat. Hadirkan rasa kekurangan dan kehambaan dalam diri. Jangan pernah merasa puas dengan ibadah-ibadah yang sudah disempurnakan sebelum ini. Rasai keseronokan melaksanakan ibadah, rasai ketenangan ketika dalam proses menyempurnakan ibadah. Pasti Anda terdorong untuk melakukannya lagi, dan lagi, dan lagi, banyak kali sampaikan Anda macam tak mahu berhenti.

Friday, October 8, 2010

oPEn hOUSe-jPn-eNForceMENt


All my Colleagues-enforcement department

opening ceremony and celebration farewell feast



Wit Big BoSss


friends, but friendly








Happiness is like a butterfly.the more you pursue it,the more it will fly away. relax and take your time and it will come in itself and rest in your shoulders.





genG PuRPle...}}}}---------------------------)



I will always be there for you, through the good times and the bad, the smooth and the rough, or just any other time you need somebody ... Just look for me, and I'll be there for you














dara piNGGitan..hahahHAHAHA


selamat Hari Raya,Maaf ZAhIR BAtin!!!!!!!!!

open House yang sangat meriah!!!!!!kepada semua yang menjayakan majlis nie warga bahagian penguatkuasa....antara warga Jpn yang memeriahkan majlis kami


















Monday, September 6, 2010

19 Hadis Nabi Tentang Wanita

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah s.a.w. akan hal tersebut, jawab Baginda s.a.w., "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah s.w.t. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah s.w.t. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah s.w.t.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah s.w.t. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah s.w.t.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah s.w.t. dan orang yang takutkan Allah s.w.t., akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah). Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah s.w.t. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah s.a.w, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah s.a.w., "Suaminya". "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah s.a.w, "Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. "Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

"Sumber: Dari salah satu laman blog yg saya lawati...

Thursday, September 2, 2010

PUlangLah.....Aku MerinDuimu

Pulanglah

( ...Sayang
Di hari yang mulia ini
Ku pohon keampunan
Hanya satu yang ku pinta
Pulanglah... )

Termenung ku sendiri
Memendam rindu tidak menentu
Kasih suci murni yang kita bina
Hapus hancur oleh kata fitnah

Di pagi hari raya
Hati sayu mengenang dirimu
Mudahnya kau menggantikan diriku
Seolah cintaku tak berharga

( korus )
Apakah suratan
Aidilfitri satu titik akhir
Sekian lama bercinta
Kau tiada di hari mulia

Keampunan ku pohon
Sekiranya aku yang berdosa
Pulanglah ku merindui mu sayang
Ku menanti dengan hati rela ( jiwa raga )

( ulang dari korus )

Pulanglah kepangkuan ku oh... sayang
Ku menunggu mu di hari raya
BiLA DengAr LAgu PulANglah NIe
Aku TerINGat SomeONe...
????????????
%%%%%%
!!!!!!!!

kUrSuS 5S At PeE nANg....

SeE Ty>CatH>AnnYSs.....


KuRSus At SunwAY HoTEl P-NanG

Wednesday, September 1, 2010

SoMetHIng HaPpeN!!!!!!!!dISpoINtED


it smThing HapeN.....
BetWEEn M...,N And I..
4 2nD TIme AftEr 2yRs AgO....
IfEel So TirEd To tHinK BouT iT,
JuSt IgnORe Wat HapEN
N FocuS oN mY BuSsiNess...
TheY Can SaiD AnyTHing Bad Bout Meee.....
N i KnoW i Do mY bEst 4 MySelf...N K....
Only A feW FreNz BelieVE wAT im DoinG is CorRect...
Im So DisPOinteD bOut It..
n Wat Can I Say Just beLIevE Ur SelF , doNT BlamE AnyboDY,ANd PlZ Plz Plz Plz Plz Plz Plz!!!!!!!!!!!!!!
AlWayz PrAy May God HelP n God BlEss U..InsyALLah.
Im So DiSPoinTed Wif My Few FrEN...rEAlY!!rEALy!
N last ThANks For AnothER FreNz Coz BelIEve Me...
I LOVE U ALL SO MUCH!!!!!!!

Tuesday, August 17, 2010

The thing women have yet to learn is nobody gives you power. You just take it.








The best and most beautiful things in the world cannot be seen, nor touched ... but are felt in the heart.




Because I am a woman, I must make unusual efforts to succeed. If I fail, no one will say, "She doesn't have what it takes." They will say, "Women don't have what it takes."

wHAt WiLL YouR Be LiKE?



HOW TO HAVE A BAD DAY:

Wake up late, in a panic

Rush to get ready

Dress hurriedly

Don't eat

Drink lots of coffee

No spiritual reflection

No exercise

Don't plan your day

Focus on your failures

Never smile

Be selfish and unfriendly

Criticize, blame, complain

Think negative thoughts

Dictate, direct, command

Don't forget to nag

Don't overlook mistakes

Grumble

No time for lunch

Harbor resentment

Keep rushing

Don't communicate

Keep it all to yourself

Worry about tomorrow

Be rigid and cranky

Retire with bad thoughts and a full stomach


HOW TO HAVE A GOOD DAY!

Wake up early - don't rush

Breath slowly and deeply

Exercise

Take 5 minutes to reflect

Greet everyone

Smile a lot

Compliment often

Communicate

Listen more - talk lessBeware of giving advice

View your work as a privilege

Express appreciation

Do your best

Welcome change

Relax your neck muscles

Plan time for relaxation

Throw away negative feelings

Let go of anger and guilt

Leave work at work

Review your accomplishments

Plan pleasurable events

Eat well at night

Recognize your blessings

Lots of love

my LOVelY FaMIly

My CutE BAbY-MIzS U SOooo MucccHHHhhhhh!!!!MuAhhhhhh....

Si KecIK Siti NurSaLwaNA- Luv U Bebeh..


wit Kak Nah anD sweeT Heart



Today Wednesday, nothing all that special day, just think about my family, here I'll be breaking fast alone, is not the same time I am near the village, breaking the fast with family, cousins and relatives, other conditions are near here ..... miss and love my family

Tuesday, August 3, 2010




Friends are like wedgies. They're intimately close. They know you're inner self. And it feels great when you pick out a good one













As I look back on my past, I remember the jokes I laughed at, the things I missed and lost, but there's one thing I'll never regret, it's the day you become my friend












Love without friendship for its base is like building a mansion on the sand
















To love and to be loved by someone means that you have found a best friend that exceeds the others.

you made me realize what love is, and now you took it away... come back soon... I miss you



Minutes slowly go by as the precious thoughts of us being together once again remain in my mind. The comforting images of you takes hold of my soul and through my eyes I visualize the time I had with you before you had to go; taking a part of me with you.I realize I need you so much because I love you. There's no other person I'd rather be with, no other person I'd rather be loved by, no other person I'd rather love or miss than you! ....Pa I miss you!!!


i love you with all my heart, but i didn't know true love hurts so hard, i love and i miss you, every single second i wanna be with you, i know ill always love you, for there is only one love to me, baby that you, so ill say, im always gonna be with you everyday.......


i always knew looking back on the tears would make me laugh. but i never knew looking back on the laughs would make me cry. i guess i'm just missing the old times...


I know you know I love you, and I know you dont love me, but once you left my world died. Without you im living in a dark shadow and nothing is important to me anymore if your not around. I think about you all the time. I daydream about those friendly nights together, me full of rose cheeks when you sat next to me. I know im not for you, but please, please come back. Missing You.
There is nothing i want more than to be with you...
I Miss you every second of my life, I need you every second of my live, I want you every second of my life
I am waiting the moment when we can be together!

Thursday, May 13, 2010

kata kata motivasi

Kata-kata Motivasi

Fahami dan hayatilah setiap kata-kata peransang ini semoga andadapat menyemarakkan semangat ingin terus berusaha dalammerealisasikan impian anda.Sesiapa yang mempunyai kebolehan akan berjumpa landasan yang tepat.- Charles Cahier

Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka.- Charles Cahier

Semua yang dicapai oleh manusia dan yang gagal dicapai olehnya adalah kesan langsung pemikirannya.- James Allen

Menyimpang seinci, rugi seribu batu.- Peribahasa Cina

Rahsia kejayaan adalah ketekalan matlamat.- Benjamin Disraeli

Perbaiki diri anda, tetapi jangan jatuhkan orang lain.- I. Salanter Lipkin

Pengiktirafan dan ganjaran datang kepada mereka yang menunjukkankualiti yang baik dalam perbuatannya.- Aristotle

Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya.- Albert Camus

Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya.- Marcus Aurelius

Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah.- Jose Joaquin Olmedo

Tiada manusia yang berjaya dalam semua yang dilakukannya dan kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang penting ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dankekalkan usaha hingga ke akhir hayat.- Joseph Conrad

Manusia tidak merancang untuk gagal, mereka gagal untuk merancang.- William J. Siegel

Minda yang mahu akan memudahkan perjalanan yang susah.- Philip Massinger

Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah.- Lao Tze

Kegagalan adalah asas kemenangan- Lao Tze

Jika tujuan anda jelas, anda boleh mencapainya dengan mudah.- Lao Tze

Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbandingkurangnya kebijaksanaan atau kemahiran.- Flower A. Newhouse

Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang.- Samuel Johnson

Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannyadengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang.- Cecil B. DeMille

Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika andatidak mahu membuat sesuatu, anda akan cari alasan.- Peribahasa Arab

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.- Peribahasa Melayu

Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selarasdengan tindakannya.- Confucius

Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telahmelakukan satu kesalahan lagi.